Ecce Homo

16 maart 2010 § 2 reacties

Momenteel wordt in mijn kunstgeschiedenis les het nieuwe testament behandeld (als grootste bron voor de kunst). Als aanvulling moet iedereen een presentatie houden over een onderdeel uit de bijbel dat vaak in de kunst is afgebeeld. In mijn geval is dat Ecce Homo.  Voor de mensen die niet weten wat dit in houdt, even in het kort:

Jezus wordt door de joden uitgeleverd aan Pontius Pilatus, die over zijn lot moet beslissen (Jezus zou zichzelf de “Koning de Joden” noemen, wat godslastering betekend). Pilatus ondervraagt Jezus en laat hem geselen, maar ondervindt geen schuld aan hem .  Hij presenteert Jezus aan het volk en spreekt hierbij de woorden:  “Ecce Homo!”, oftewel: Aanschouw, de mens! Hiermee bedoeld hij dat hij in Jezus geen Koning der Joden ziet, maar een gewoon mens.

Het doel van de presentatie is een serie afbeeldingen zoeken van kunstwerken van het jaar 0 tot nu en deze analyseren. Ook al krijg ik van het woord christendom al jeuk, ik heb religieuze kunst altijd wel erg mooi gevonden en vind religie ook wel interessant. Hierbij wilde ik wat werken delen van mijn thema die ik ben tegen gekomen. Volgorde is willekeurig.

Antonio Ceseri, 19e eeuw

(groter)

Mantegna, 16e eeuw

Hieronymus Bosch, 1475

Paul Delvaux, 1957

(groter)

Caravaggio, 1606

Advertenties

Getagd: ,

§ 2 Reacties op Ecce Homo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Ecce Homo voor Melancholia Nostalgia.

Meta

%d bloggers liken dit: